Pas på falske SMS beskeder

Informationssikkerhed

Pas på falske SMS beskeder

TDC oplever i øjeblikket en stor stigning i falske SMS beskeder

05. 07. 21

Det er sommer og dermed også tid til en stigning af phishing, smishing og ransomware angreb. Det oplever TDC også, der har registreret en kraftig stigning i falske SMS beskeder.

Mange af de falske SMS beskeder fortæller modtageren, at de har fået en ny telefonsvarer og at de skal klikke på det medsendte link for at installere en app, der giver adgang til telefonsvaren. Det er meget vigtigt at man er lige så mistænksom over for SMS beskeder som man er for mails og de samme "regler" gælder for begge kontaktformer.

Kontrollér afsenderen. I mange tilfælde kan man se på afsenderen at der er noget der ikke er som det skal være.
Kontrollér indholdet. Er der stavefejl eller grammatiske fejl, men ikke normalvis ser (det er sværere at spotte i dag end for bare 1-2 år siden), virker indholdet troværdigt (i det her konkrete eksempel, vil man nok forvente en officiel udmelding fra Kommunen/IT, hvis man overgik til en løsning, hvor man skulle benytte en app for at aflytte sin telefonsvarer). Peger links de rigtige steder hen (det kan være svært/umuligt at se på SMS) mv.

Hvis uheldet er ude og man får klikket på linket, kan man risikere at ens oplysninger bliver kompromitteret. Det kan være alt fra login til Aabenraa Kommune til mail-oplysninger, NemID osv. Det kan også være at du giver bagmændene adgang til at sende SMS beskeder eller foretage opkald, der koster mange penge.

Derfor anbefaler vi, hvis du er i tvivl om du har fået installeret noget skadeligt på din telefon/tablet, at du:

  1. Geninstallerer din telefon (genetablerer fabriksindstillinger)
  2. Bruger den seneste sikkerhedskopi, der er foretaget inden du klikkede på linket

Hvis du har brug for hjælp bedes du kontakte Helpdesk på 7376 7827

Ordforklaring

  • Phishing er en type it-kriminalitet, hvor hackere prøver at lokke dig til at give dem fortrolige oplysninger. Det kan være alt fra navn og adresse over passwords til din Facebook-side eller e-mail og til oplysninger om dit kreditkort. Målet er at stjæle penge eller oplysninger fra dig.

    Du kan se mere her

  • Smishing er sammensat af begreberne "sms" (short message services") og "phishing". Det er altså det samme som Phishing bare på SMS.

  • Ransomware er et ondsindet program, som lægger sig på din computer. De it-kriminelle får herefter adgang til alt du har liggende på din computer. Formålet med at få adgang er at låse dig ude og kræve en løsesum for, at du kan tilgå din computer igen. Aabenraa Kommune betaler IKKE løsesum.

    Du kan se mere her.

Kontaktperson

Thomas Veltz Majholt - Databeskyttelsesrådgiver
Tlf. 73768210 - tvm@aabenraa.dk