Gå til hovedindhold

Ransomware

Ransomware er en betegnelse for et skadeligt program, der krypterer eller låser filer, så man ikke længere kan åbne dem.

  • Læs op

Indhold

    Ransom­ware

    Ransomware er en betegnelse for et skadeligt program, der krypterer eller låser filer, så man ikke længere kan åbne dem.

    Hvad er ransomware?

    Ransomware er en betegnelse for et skadeligt program, der krypterer eller låser filer, så man ikke længere kan åbne dem.

    Der findes mange forskellige typer af ransomware, men fælles for dem alle er, at de kræver betaling for at låse filerne op igen – en løsesum (ransom på engelsk).

    Ransomware tager alle filer, de kan komme i nærheden af som gidsel ved hjælp af en kryptering. Det er således ikke kun filerne lokalt på din pc, der bliver ramt. Bliver programmet ikke stoppet i tide, vil også filer på kommunens fællesdrev blive krypteret, hvorfor ransomware potentielt kan ramme hele kommunen.

    Derfor er det yderst vigtigt at du handler hurtigt, hvis du bliver ramt af ransomware.

    Pil netværkskablet ud af din pc og kontakt herefter IT-drift på telefon 30 63 25 44.

    Uanset, hvor hurtigt du reagerer, hvis uheldet er ude, så vil nogle filer gå tabt. Alle krypterede filer, der ligger lokalt på pc’en vil ikke kunne genskabes, da der ikke bliver taget backup af dem.

    Filer på kommunens fællesdrev vil kunne genskabes ud fra den seneste backup. Hvis der er arbejdet i dem efterfølgende, vil dette arbejde være tabt.

    Ransomware kommer oftest ind via mails. Typisk er det en vedhæftet fil, der skal køres før der sker noget, men det kan også være et link, der installerer og kører det skadelige program. Derfor skal du, lige som ved phishingmails være opmærksom på følgende:

    • Stemmer afsenderadressen overens med afsendernavnet.
      • Hvis det f.eks. er Danske Bank, der står som afsender, bør der stå danskebank.dk efter snabel-a’et. Vær opmærksom på stavemåden, danskebank.dk og danskebanke.dk er meget ens.
    • Hold musen over linket i mailen (uden at klikke), for at få vist den fulde adresse, som linket peger på (i Outlook popper det op ved musen, andre gange står det nede i bunden af skærmen).
      • Vær især opmærksom på, om der er brugt et kortlink (beskrivelse her på engelsk).
      • Hvis der er brugt et kortlink, kan du taste linket ind her (også på engelsk) og trykke ’expand’, for at se, hvor det fører hen.
    • Kontrollér sproget og grammatikken i teksten. Selv om svindlerne er blevet bedre, er der som oftest stadig små grammatiske fejl eller stavefejl.
    • Lad være med at åbne vedhæftede filer fra afsendere, du ikke har tillid til.

    Sikkerhedsfilm om ransomware

    Klik her for at se sikkerhedsfilmen