Gå til hovedindhold

Vederlag

‎Læs mere om vederlag her

Indhold

    Byrådsmedlemmer i Aabenraa Kommune modtager vederlag for deres varetagelse af hverv i byråd og udvalg. Det faste vederlag ydes til samtlige byrådsmedlemmer bortset fra borgmesteren og er vederlæggelse for al kommunalpolitisk arbejde, der udføres af et byrådsmedlem.

    Det faste vederlag udgør 105.546,73 kr. pr. 1. april 2024.

    Et byrådsmedlem kan vælge i at modtage erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste. I så fald reduceres det faste vederlag med 24.510,66 kr. pr. 1. april 2024.

    Valget foretages med virkning for et regnskabsår ad gangen.

    Det betyder, at hvis du ønsker at modtage erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste, skal du give besked til sekretariatschefen i Byråds- og Direktionssekretariatet inden den 31. december. Valget vil kun være gældende for det kommende regnskabsår (1. januar – 31. december) og kan ikke ændres i løbet af regnskabsåret.

    Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste ydes for deltagelse i de møder mv. der fremgår af § 16, stk. 1, litra a-e, i lov om kommunernes styrelse, altså møder i byråd, udvalg, andre kommunale hverv, seminarer mv.

    Byrådet kan beslutte, om det vil anmode et medlem om at varetage aktiviteter omfattet af § 16, stk. 1, litra f, i styrelsesloven (studieture, indvielser, receptioner, vielser mv.) og i så fald vil der være ret til erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste i den forbindelse.

    Det påhviler medlemmet at kunne dokumentere sit tab, og det er Byrådet, der træffer afgørelse om, hvorvidt der foreligger tilstrækkelig dokumentation for tabet.

    Den tabte arbejdsfortjeneste kan for eksempel dokumenteres ved lønsedler og erklæring fra arbejdsgiver i lønmodtagersituationen, eller ved erklæring fra den pågældende selv eller dennes revisor, forudsat at de foreliggende omstændigheder i øvrigt sandsynliggør, at det påståede tab er lidt. Det beror på en konkret vurdering i hver enkel sag, hvilken dokumentation, der kan kræves, før tabet kan anses for dokumenteret.

    Erstatningen kan maksimalt udgøre det femdobbelte af diætbeløbet for møder under fire timers varighed. For 2025 er det maksimale erstatningsbeløb 2.275 kr. pr. dag.

    For mere viden eller ønske om modtagelse af erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste kontakt da Byråds- og Direktionssekretariatet.

    Byrådet skal i første halvdel af 2025 beslutte, om de nye byrådsmedlemmer skal have mulighed for at tilvælge ordningen med erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste mod en reduktion af det faste vederlag.

    Hvis Byrådet beslutter, at det fortsat skal være muligt at tilvælge ordningen, er det stadig op til det enkelte byrådsmedlem at tilvælge ordningen forud for et regnskabsår ad gangen.

    Se mere om ordningen ovenfor.

    Borgmestervederlaget er lovbestemt og tilpasses efter kommunestørrelse. Byrådet har besluttet, at viceborgmesteren får 10 % af borgmestervederlaget.

    Borgmestervederlagt udgør 1.163.786,16 kr. pr. 1. april 2024.

    Byrådsmedlemmer, der har et eller flere børn under 10 år boende i hjemmet, ydes et fast årligt vederlag, det såkaldte børnetillæg. Børnetillægget er et fast beløb og tilpasses ikke efter antallet af børn. Tillægsvederlaget ophører med udgangen af den måned, hvor det yngste barn fylder 10 år. 

    Børnetillægget udgør 16.330,59 kr. pr. 1. april 2024.

    Byrådet kan beslutte at yde udvalgsvederlag til byrådsmedlemmer for medlemskab af økonomiudvalget og stående udvalg, og eventuelle §17, stk. 4-udvalg. 

    Aabenraa Kommune yder udvalgsvederlag for medlemskab af økonomiudvalg og de stående udvalg. Byrådet har besluttet, at udvalgsvederlaget udgør 2,86 % af borgmesterens vederlag.

    Byrådet kan i styrelsesvedtægten fastsætte bestemmelse om, at der ydes vederlag til næstformand for økonomiudvalget og formænd og næstformænd for de stående udvalg, formanden for børn og unge-udvalget og formænd for udvalg, som Byrådet har henlagt opgaver til efter § 35, stk. 2, i folkeoplysningsloven.

    Byrådet har i styrelsesvedtægten besluttet, at udvalgsformænd for de stående udvalg vederlægges med 17% af borgmesterens vederlag og udvalgsnæstformænd i de stående udvalg vederlægges med 5 % af borgmesterens vederlag.

    Formanden for Børne- og ungeudvalget vederlægges med 10% af borgmestervederlagt og næstformanden med 4,6%.

    Stedfortrædere, der indkaldes til enkelte møder, modtager diæter og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste. 

    Alle byrådsmedlemmer, som efter valg eller forslag fra kommunen, KL eller KKR (Kommunekontaktrådet) udfører andre hverv end medlemskab af byrådets udvalg eller underudvalg, skal oplyse størrelsen af vederlag (honorar), der i sidste kalenderår var forbundet med varetagelse af hvervet.

    Oplysningerne skal offentliggøres på kommunens hjemmeside senest med udgangen af 1. kvartal året efter.

    Indenrigsministeriet offentliggør hvert år i marts procentsatsen for den årlige regulering af vederlaget til byrådsmedlemmer pr. 1. april det pågældende år, ligesom reguleringsprocenten for borgmestervederlaget offentliggøres.