Tips til videoer

Kom godt fra start, når du skal lave en video til de sociale medier.

Indhold

  1. Planlæg dine optagelser

  Hvad skal videoen handle om? Hvad er det vigtigste budskab, du vil have frem? Hvad skal filmes? Hvem skal medvirke? Det er vigtigt, at du har gjort dig nogle tanker om videoens udformning inden du går i gang med optagelserne, og et storyboard er et godt værktøj til at planlægge videoen.

  Som udgangspunkt skal videoen starte med en intro og eventuelt slutte med en outro, der indeholder et simpelt budskab, som tydeliggør formålet med videoen - en såkaldt call-to-action. (Læs mere under pkt. 4)

  Overvej følgende:

  • kameravinkler, baggrunde, belysning
  • Kan du vise budskabet i billeder, fremfor at fortælle det? ("Talking heads" er ikke så spændende)
  • Variér gerne kameravinklerne og overvej, om I skal bruge mange hurtige klip eller få lange. Hurtige klip og varierende kameravinkler giver videoen dynamik, mens få, lange klip kan spille på følelser. Hovedsagen er, at valget af kliplængde tages ud fra en bevidst stillingtagen til, hvilken effekt, man ønsker at skabe.
  • Skal der bruges interviewpersoner, speak, tekstbokse eller underlægningsmusik?

  Intro/outroblad kan downloades nedenfor.

  2. Spild ikke tiden i starten

  En video til de sociale medier skal helst ikke være længere end 15-60 sekunder. De første klip er afgørende for, om seeren fænges og ser videoen til ende. Det betyder, at det er vigtigt, at du overvejer, hvad der skal ske på de første 4-6 sekunder af videoen. Introen skal derfor være kort og i nogle tilfælde helt udelades.

  3. Brug undertekster

  85 % af brugerne ser videoerne uden lyd. Derfor er det en god idé at lægge undertekster (captions) på videoen, hvis videoen indeholder tale. Jf. den nye webtilgængelighedslov er det desuden blevet et krav, at videoen er tekstet.

  4. Slut af med en call-to-action

  Hvad er formålet med videoen? Hvad ønsker vi, at seeren skal foretage sig? (Følge et link? Tilmelde sig noget? Blive elev etc.) Skriv det i videoen - for eksempel på det afsluttende billede.

  5. Er der brug for underlægningsmusik?

  Der findes mange hjemmesider, hvor du kan købe underlægningsmusik til din video. Du kan også downloade musik gratis. Vær dog opmærksom på, at de enkelte numre er tilknyttet forskellige licenser. Nogle numre må fx ikke bruges i markedsføringsøjemed og kunstnerne skal krediteres på forskellig vis.

  Videoer til Facebook skal have dimensionerne 1280 x 720 px eller være kvadratiske.

  Husk samtykke!

  Hvis du filmer personer, som tydeligt kan genkendes i videoen, skal du have deres samtykke til at fremgå i videoen inden den offentliggøres.