APV
En ArbejdsPladsVurdering (APV) skal sikre, at der med jævne mellemrum bliver sat fokus på både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø.
En APV skal være systematisk, dokumenteret og forebyggende.
Arbejdsmiljøloven stiller krav om, at arbejdet skal planlægges og tilrettelægges forsvarligt.
Hvad er en APV?
APV'en er et redskab til at få styr på arbejdsmiljøet.
APV handler om at kortlægge arbejdsmiljøet, udpege de områder, hvor der er behov for en indsats, og lægge en plan for, hvordan man vil forbedre arbejdsmiljøet på disse områder.
APV'en skal ajourføres, når der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoder og arbejdsprocesser m.v., som har betydning for arbejdsmiljøet.
APV'en skal være i elektronisk form via Safetynet, så både medarbejdere og ledelse kan se resultaterne og holde øje med, om der bliver fulgt op på problemerne.
APV og gravide
Det er lovpligtigt at udarbejde APV for gravide og ammende.
Hvem gør hvad?
- Leder er jf. arbejdsmiljøloven ansvarlig for at udarbejde en APV for gravide og ammende, så snart lederen er bekendt med graviditeten
- Leder kan uddelegere opgaven til AMR i forhold til af udarbejde APV for gravide og ammende i SafetyNet i samarbejde med den gravide medarbejder
- Efterfølgende skal leder og den gravide medarbejder i samarbejde lave en handleplan for eventuelle problemstillinger i APVén.
Hvis leder vurderer, at der er risiko for negativ indvirkning på graviditeten eller amningen, skal lederen foretage sig følgende i prioriteret rækkefølge:
- Sørge for tekniske foranstaltninger eller ændret indretning af arbejdsstedet, eller hvis det ikke er tilstrækkeligt eller muligt
- Ændre i planlægningen og tilrettelæggelsen af arbejdet, eller hvis det ikke er tilstrækkeligt eller muligt
- Overføre den gravide eller ammende til andre opgaver, eller hvis det ikke er tilstrækkeligt eller muligt
- Beslutte, at den gravide eller ammende ikke må beskæftige sig med det pågældende arbejde.
APV ved arbejde i borgerens hjem
Eksempler på problemstillinger i borgerens hjem
- Dårlige adgangs- og pladsforhold
- Dårlige arbejdsstillinger som foroverbøjet krop og vrid
- Uhensigtsmæssige løft af udstyr (og patienter)
- Mangel på kompetencer eller opbakning
- Ringe kommunikation og samarbejde
- Rygning og husdyr
Løsningen kan fx være
- Mere ergonomisk og faglig oplæring
- Tydelige krav til indretning og adgangsforhold
- Bedre samarbejdsstruktur med tydelig fordeling af ansvar og opgave
- Lettere tilgængelige hjælpemidler
- Udvikle den vanskelige samtale
APV og sygefravær
I forbindelse med APV-arbejdet skal arbejdsmiljøgruppen vurdere, om sygefraværet er rimeligt, og om der er forhold i arbejdsmiljøet, som har betydning for fraværet.
Hvordan vurderer man sygefraværet? Det kan I fx gøre ved:
- At analysere sygefraværet på baggrund af afdelingen statistik over sygefravær. Fx ved at dele det op i langtidsfravær og korttidsfravær. En målrettet indsats i forhold til langtidssyge medarbejdere kan ændre det samlede fravær drastisk.
- At vurdere, om der er forhold i arbejdsmiljøet, der kan medvirke til sygefraværet. Er medarbejderne mere fraværende, når de arbejder med nogle bestemte opgaver eller i nogle bestemte afdelinger? Det kan være tegn på, at der skal sættes ind i arbejdsmiljøet.
- At tage samtaler med medarbejdere, der har været fraværende og høre deres vurdering af arbejdsmiljøets betydning.
Hvis arbejdsmiljøet har indflydelse på sygefraværet, skal det behandles i den videre arbejdspladsvurderingsproces.
Formålet med APV
Formål med APV er:
- At sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø både fysisk og psykisk
- At hindre arbejdsskader
- At hindre unødig nedslidning
- At beskytte den enkelte medarbejder
I kan skabe øget trivsel og et bedre arbejdsmiljø med APV, sørg gerne for at:
- prioritere arbejdet med arbejdsmiljø
- ledelse og medarbejdere deltager aktivt og konstruktivt i arbejdet
- afsætte god tid til arbejdet
- have tilstrækkelig viden og færdigheder.
Krav for APV
Hvad siger Arbejdsmiljøloven?
Alle virksomheder med ansatte skal ifølge loven udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). Det er arbejdsgiverens ansvar, og medarbejderne skal inddrages i processen. I Aabenraa Kommune er det besluttet, at der skal laves løbende APVér i SafetyNet suppleret af trivselsundersøgelse hvert andet år.
Se mere på Arbejdstilsynets hjemmeside her.
Hvad er forskellen på APV og arbejdsskade
APV
Der står en stor kasse med bøger oppe på en reol. Kassen står ude på kanten af den øverste hylde. Medarbejderen går fordi og tænker, at der er stor risiko for kassen falder ned fra reolen. Han tager kassen ned og sætter den på gulvet. Derefter laver han en APV i SafetyNet.
Nærved-ulykke
Der står en stor kasse med bøger oppe en reol. Kassen står ude på kanten af den øverste hylde. I det medarbejderen går forbi, falder kassen med bøger ned fra reolen lige bag ham. Medarbejderen bliver forskrækket, men bliver heldigvis ikke ramt af kassen. Medarbejderen fortæller sin leder eller arbejdsmiljørepræsentant, hvad der er sket. Sammen indberetter de en nærved-ulykke i SafetyNet.
Arbejdsulykke
Der står en stor kasse med bøger oppe en reol. Kassen står ude på kanten af reolen. Idet medarbejderen går forbi, falder kassen med bøger lige ned i hovedet på ham. Medarbejderens briller ryger hen af gulvet, og han bliver ramt i hovedet af flere bøger. Medarbejderen fortæller sin leder eller arbejdsmiljørepræsentant om, hvad der er sket. Sammen indberetter de en arbejdsulykke og en brilleskade i SafetyNet.